Αξιοθέατα κοντα στο Parking Καραβαν Σαραι

Αν είστε επισκέπτης της πόλης μας, αφήνοντας το αυτοκίνητό σας στο Parking Καραβάν Σαράι, μπορείτε να επισκεφθείτε πολλά αξιοθέατα και ενδιαφέροντα, ιστορικά σημεία της Θεσσαλονίκης που βρίσκονται σε ελάχιστη απόσταση από το Parking μας. Συγκεκριμένα, μπορείτε να επισκεφθείτε τα παρακάτω:

 

  • Βυζαντινές εκκλησίες: Η Θεσσαλονίκη είναι η δεύτερη πιο σημαντική «έκθεση» βυζαντινών μνημείων μετά την Κωνσταντινούπολη, καθώς διαθέτει πολυάριθμες εκκλησίες και άλλα βυζαντινά μνημεία. Η Παναγία Αχειροποίητος, ο Άγιος Δημήτριος και η Αγία Σοφία είναι μερικές από αυτές.

 

  • Άγιος Δημήτριος: Ο Άγιος Δημήτριος είναι μια 5κλιτη βασιλική και πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκκλησία της Ελλάδας. Είναι χτισμένη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η εκκλησία του πολιούχου της πόλης καταστράφηκε από τη μεγάλη φωτιά του 1917 και ξαναχτίστηκε το 1948. Η εκκλησία είναι διακοσμημένη με πανέμορφο ψηφιδωτό μωσαϊκό. Κάτω από την εκκλησία βρίσκεται η Κρύπτη, το μέρος όπου μαρτύρησε και πέθανε ο Άγιος Δημήτριος.

 

  • Άγιος Μηνάς: Ο ναός του Αγίου Μηνά βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της παλιάς πόλης της Θεσσαλονίκης, κοντά στη θάλασσα και το λιμάνι, μέσα στον εμπορικό τομέα. Οι μαρτυρίες που υπάρχουν πείθουν πως στο χώρο του σημερινού μεταγενέστερου ναού προϋπήρχε τον 8ο αιώνα, άλλος επιβλητικός ναός, που καταστράφηκε τελείως από τις αλεπάλληλες πυρκαγιές που έπληξαν κατά καιρούς την περιοχή αυτή του εμπορικού τομέα της πόλης. Ο αρχαίος αυτός ναός που υπήρξε καθολικό μοναστηριού μνημονεύεται από ανώνυμο απογραφέα της Θεσσαλονίκης του 15ου αιώνα.

 

  • Ρωμαϊκή Αγορά: Η Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά είναι ένα από τα ομορφότερα στολίδια της Θεσσαλονίκης που χτίστηκε το 42 π.Χ.-138 μ.Χ., αποκαλύφθηκε στις αρχαιολογικές ανασκαφές του 1966 και βρίσκεται μεταξύ των οδών Φιλίππου, Αγνώστου Στρατιώτου, Ολύμπου και Μακεδονικής Αμύνης. Αποτελούσε το κοινωνικό, οικονομικό, διοικητικό, πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο όλης της πόλης. Εκεί υπήρχαν τα πιο επιβλητικά και μεγαλοπρεπή δημόσια κτίρια.

 

  • Παναγία Χαλκέων: Η εκκλησία Παναγία των Χαλκέων είναι βυζαντινή εκκλησία, χτισμένη τον 11ο αιώνα, και βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην Πλατεία Αρχαίας Αγοράς, βόρεια της Εγνατίας Οδού στο σημείο που διασταυρώνεται με την λεωφόρο Αριστοτέλους που οδηγεί στην Πλατεία Αριστοτέλους. Ονομάστηκε “Η Παρθένος των Χαλκουργών”, επειδή η τοποθεσία της γειτνιάζει με την περιοχή όπου παραδοσιακά ζούσαν οι χαλκουργοί της πόλης.

 

  • Ροτόντα: Η Ροτόντα αποτελεί περίκεντρο οικοδόμημα και στο κυκλικό της σχήμα οφείλει και την ονομασία της. Κτίστηκε στα χρόνια του καίσαρα Γαλερίου, γύρω στα 306 μ.Χ., ως ναός του Δία ή του Κάβειρου ή κατ΄ άλλους ως Μαυσωλείο του ιδίου. Στον άξονά της κατέληγε πομπική οδός που συνέδεε τη θριαμβική αψίδα του Γαλερίου με το ανακτορικό συγκρότημα, που έχει ανασκαφεί νοτίως της Εγνατίας οδού. Λόγω της μη χρήσης του αργότερα μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό του Αγίου Γεωργίου και συμπεριλήφθηκε στα Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

 

  • Ιστορικό κέντρο: Στην καρδιά της πόλης της Θεσσαλονίκης βρίσκεται η Πλατεία Αριστοτέλους. Αποτελεί σημείο αναφοράς για τους Θεσσαλονικείς και θα συναντήσετε εκεί καθημερινά πλήθος κόσμου. Είναι κάθετη στις πιο γνωστές οδούς της πόλης όπως στην Εγνατία, στην Τσιμισκή, στη Μητροπόλεως και στη Λεωφόρο Νίκης.

 

  • Λιμάνι: Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, από το 315 π.Χ., είναι η φυσική πύλη που οδηγεί στην ενδοχώρα της Βαλκανικής χερσονήσου και στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Η γεωγραφική του θέση είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας καθιστώντας το, πολύ συχνά στο παρελθόν, αντικείμενο πολιορκιών, επιθέσεων, καταλήψεων και ναυμαχιών.